| |     ћирилица | english  
Naslovna
Konkurs za sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017. godini

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017. godini, kao i konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu  u 2017. godini. Konkursi su otvoreni do 28. februara 2017. godine.

Predmet konkursa je: finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu. Opšti cilj konkursa je: podsticanje stvaralaštva i prezentacija kulturnog stvaralaštva pripadnika srpskog naroda u inostranstvu i očuvanje njihovog kulturnog identiteta, a posebno u zemljama regiona (Mađarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Sloveniji).

Programski prioriteti konkursa su:

– Očuvanje srpskog nacionalnog, kulturnog i jezičkog  identiteta;

– Jačanje stručnih kapaciteta u oblasti kulture pripadnika srpskog naroda u zemljama regiona;

– Programi namenjeni deci i maloletnicima;

– Istraživanje, očuvanje i korišćenje dobara od posebnog značaja za kulturu i istoriju srpskog naroda koja se nalaze van teritorije Republike Srbije.

Na konkursu iz oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu biće podržani projekti koji se odnose na očuvanje kulturnog identiteta Srba u inostrasntvu, a posebno u zemaljama regiona (Mađarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Sloveniji) u cilju jačanje kapaciteta, umrežavanja i profesionalizacije rada pojedinaca, ustanova i organizacija Srba u inostranstvu, a posebno u navedenim zemljama, uključenosti dece i mladih i multukulturalnosti. Biće podržani projekti iz sledećih oblasti: vizuelne umetnosti, scenskog stvaralaštva, književnosti i izdavaštva, umetničke muzike, izvornog, narodnog i amaterskog stvaralaštva, kulturne delatnosti za decu i mlade i naučne, istraživačke i edukativne delatnosti u kulturi, istraživanje, očuvanje i korišćenje dobara od posebnog značaja za kulturu i istoriju srpskog naroda koja se nalaze van teritorije Republike Srbije. Detaljne podatke o konkursu, kao i formular za prijavu, možete preuzeti na sledećem linku:

KONKURS KULTURNE DELATNOSTI SRBA U INOSTRANSTVU

Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu  u 2017. godini: ima za opšti cilj  podsticanje prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike.

Na konkurs u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike može se aplicirati iz sledećih književnih oblasti: poezija, proza, drama, književnost za decu (izuzimajući slikovnice i udzbenike), antologije i tematski izbori i teorijska dela iz oblasti kulture i umetnosti namenjena široj čitalačkoj publici.

Prioritet za podršku prevodima na strane jezike će biti dat klasičnim delima srpske književnosti kao i delima koja su bila zapažena u stručnoj javnosti. Posebna pažnja biće posvećena prevodima na ruski i nemački jezik, zbog predstavljanja dela i autora na književnim manifestacijama u Rusiji i zemljama nemačkog govornog područja. Detaljne podatke o konkursu, kao i formular za prijavu, možete preuzeti na sledećem linku:

KONKURS PREVOĐENjE REPREZENTATIVNIH DELA SRPSKE KNjIŽEVNOSTI

 


Verzija za štampu
Dijaspora
Raspisivanje Konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini
Raspisivanje Konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2020. godini
Konkurs za finansiranje projekata koji svojim kavalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
Konkurs za sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2019. Godini
Prijava dece za nastavu srpskog jezika u Finskoj
http://serbiandiasporamedical.rs/wp/
Konkursi za sufinansiranje projekata 2017.
Konkurs za sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017. godini
O dijaspori i Srbima u regionu
Klubovi
Mediji
SPC
Projekti za dijasporu
Vojni memorijali