| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Kulosaarentie 36
00570 ХЕЛСИНКИ
ФИНСКА

Телефон:  + 3589 / 684-74-66, 684-85-22 Локација/Мапа
Факс:        + 3589 / 684-87-83 Конзуларна надлежност
Е-mail: serbia@kolumbus.fi Почасни конзули
Е-mail: info.serbia@kolumbus.fi  
Веб сајт: http://www.helsinki.mfa.gov.rs  


 
Интервју са амбасадором Сашом Обрадовићем

Привредна комора Финске – Finncham – објавила је интервју са амбасадором  Србије Сашом Обрадовићем на тему инвестиција и могућности пословне сарадње са Србијом. Интервју можете прочитати овде:

https://finncham.fi/2017/10/09/interview-h-e-mr-sasa-obradovic-serbian-ambassador-finland-serbia-investment-business-opportunities/

 


Министар Дачић разговарао са министрима иностраних послова Републике Финске и Краљевине Шведске

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас министре иностраних послова Републике Финске Тимо Соинија и Краљевине Шведске Маргот Васлтром који се налазе у заједничкој посети Србији.

У срдачном разговору, министри су оценили да су билатерални односи Србије са Финском, односно Шведском добри и да је политички дијалог развијен. Изражен је интерес за даљим јачањем свих видова билатералне сарадње, нарочито у економској сфери.

Министар Дачић је изразио задовољство што се ове године навршава сто година од успостављања дипломатских односа са Шведском, а идуће године деведесет година дипломатских односа са Финском.

Захвалио је на досадашњој активној подршци Финске и Шведске када је реч о евроинтеграцијама Републике Србије и пренео је очекивања да ће се она и убудуће наставити. Истакао је да Србија изузетно цени досадашњу подршку и донације које су две земље дале кроз билатералну и развојну помоћ.

Министри из Скандинавије су позитивно оценили наставак свеобухватних реформи које спроводи Влада Србије и поновили спремност њихових замаља за наставак подршке европским интеграцијама Републике Србије и у даљем току преговарачког процеса са Европском унијом. Нагласили су да се залажу да политика проширења остане високо на агенди ЕУ.


У разговору су, такође, размењена мишљења у вези са актуелном ситуацијом у региону.


 
 
Билатералне консултације из области политике одбране

У Хелсинкију су 4. октобра ове године одржане консултације представника министарстава одбране Републике Србије и Републике Финске, које ће постати редовна пракса у будућности. На фотографији: генерал-мајор Милан Мојсиловић, помоћник министра за политику одбране Републике Србије и генерал-мајор Jukka Juusti, стални секретар Министарства одбране Републике Финске (Извор: МО Републике Финске).

 


Фото изложба "Примењена носталгија" у Националној библиотеци Естоније

Београдски фотограф Марко Николић и његов талински колега Раит Тулас остварили су овај уметнички пројекат на идеју и подстицај Министарства за европске интеграције Републике Србије, у коме су њих двојица фотографисали уличне призоре у граду оног другог, тражећи мотиве који их подсећају на сопствени град. Изложбу ове урбане поезије отворили су 21. септембра у Талину генерална директорка Националне библиотеке Естоније Јане Андресо,у чијем је фоајеу изложба постављена; Ања Ровић, државни секретар Министарства за европске интеграције, Аино Лепик фон Вирен,  подескретар за европске послове у Министарству спољних послова Естоније и амбасадор Србије у Естонији Саша Обрадовић, док се присутнима обратио и естонски уметник Раит Тулас. Изложба "Примењена носталгија" ће у децембру бити постављена у Београду. 

ФОТО:

Ања Ровић, Раит Тулас, Аине Лепик фон Вирен, Саша Обрадовић и Јане Андресо. 


Презентација могућности пословне сарадње са Србијом

У организацији Регионалне привредне коморе Хелсинкија, Амбасаде  Републике Србије, Развојне агенције Србије и Enterprise Europe Network, у Хелсинкију је 19. септембра одржан округли сто под називом „Могућности пословања у Србији“. На скупу су говорили Тату Раухамаки, директор Регионалне привредне коморе Хелсинкија, Саша Обрадовић, амбасадор, Јелена Аковић, саветница за стратешке инвестиције Развојне агенције Србије (http://www.ras.gov.rs/) и Сив Алберг, менаџер агенције Finnpartnership (http://www.finnpartnership.fi/www/en/index.php).  


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова