| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Kulosaarentie 36
00570 ХЕЛСИНКИ
ФИНСКА

Телефон:  + 3589 / 684-74-66, 684-85-22 Локација/Мапа
Факс:        + 3589 / 684-87-83 Конзуларна надлежност
Е-mail: office@serbianembassy.fi Почасни конзули
Е-mail: info@serbianembassy.fi  
Веб сајт: http://www.helsinki.mfa.gov.rs  


 
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, који ће трајати од 18. маја до 01. јуна 2020. године.
Све информације о конкурсима и процедури пријављивања можете пронаћи кликом овде.

 


ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ – наставак спровођења изборних радњи

Председник Републике Србије је 10. маја о.г. донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике („Службени гласник РС“ број 68/20), којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020. године.

Републичка изборна комисија (РИК) донела је 11. маја о.г. Решење о наставку изборних радњи и Роковник за вршење изборних радњи (доступни на интернет адреси: https://www.rik.parlament.gov.rs/tekst/1553/izborna-dokumenta.php), према којем је утврђено да се захтеви држављана Р.Србије за гласање у иностранству примају најкасније до 30. маја 2020. године (до поноћи, локално време у Р.Србији).

 

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ СА БОРАВИШТЕМ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

 

12.05.2020.

Обавештавају се бирачи који имају боравиште, или се тренутно налазе у иностранству, да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније до поноћи 30. маја 2020. године (по локалном времену у Србији), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.

Формулар захтева  за гласање у иностранству можете преузети и одштампати  ОВДЕ.

У захтеву обавезно морају бити наведени следећи подаци: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општина, град и адреса пребивалишта бирача у Србији (лица без пребивалишта не могу да гласају), као и подаци о општини, граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима (тј. место где жели да гласа – на пример, Амбасада Р. Србије у Хелсинкију).

Надлежни орган у Републици Србији доноси решење да је бирач изразио жељу да гласа по месту боравишта у иностранству. Друго решење, о испуњености услова за гласање на жељеном месту у иностранству, биће донето након одлуке Републичке изборне комисије (РИК) о одређивању бирачких места у иностранству, односно, испуњености услова да се бирачко место отвори. Сходно одлуци РИК, а у односу на изабрано место за гласање у иностранству, биће донето решење да ће бирач гласати по месту боравишта у иностранству или решење да за то нису испуњени услови.

Податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може се уписати у јединствени бирачки списак само за оно лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак, за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије.

Формулар захтева за упис у јединствени бирачки списак у Републици Србији можете преузети и одштампати ОВДЕ.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије – https://upit.birackispisak.gov.rs/, уношењем јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ).

Уз пријаву мора бити достављена копија важећег документа Републике Србије са фотографијом.

Саветујемо да Амбасади доставите попуњена оба горенаведена формулара и копију српског пасоша. Наведено можете доставити на e-mail адресу: info@serbianembassy.fi, или путем поште, на адресу: Kulosaarentie 36, 00570 Helsinki, Finland.

 


 
 
ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ – ЛАЖАН САЈТ ЗА ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Посебно је важно упозорити јавност и све грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих.


Улазак у Србију без ограничења

Отворени су сви гранични прелази Републике Србије и функционишу у уобичајеном режиму од 22. маја. Влада Републике Србије је на седници 21. маја укинула раније изречене обавезне епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана, као и забрану уласка за странце.


Одлука о укидању ванредног стања

http://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/eli/rep/sgrs/skupstina/odluka/2020/65/1/reg

На основу члана 105. став 2. тачка 2. и члана 200. Устава Републике Србије,

Народна скупштина Републике Србије, на Другој седници за време ванредног стања, одржаној

6. маја 2020. године, донела је

ОДЛУКУ

о укидању ванредног стања

"Службени гласник РС", број 65 од 6. маја 2020.

1. Укида се ванредно стање на територији Републике Србије, проглашено 15. марта 2020. године.

2. Ова одлука ступа на снагу даном објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”.

 

РС број 19

У Београду, 6. маја 2020. године

Нaродна скупштина Републике Србије

Председник,

Маја Гојковић, с.р.

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова